Uborka. Mit főzzek ma?

Sült hekk, lángos, uborka

A héten egy kicsit szomorkásabb az idő, de a strandos kedvencünket orrhon is könnyen elkészíthetjük. Sült hekk Lángos Mind a két ételhez készíthetünk cole-slaw salátát vagy joghurtos uborkasalátát. Az uborka sok ásványi anyagot (káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) tartalmaz, ezáltal kitűnő szomjoltó és kalóriatartalma is különösen alacsony. Tartalmaz B, C és E valamint A-elővitamint.

Padlizsán

Padlizsánszezon

Augusztus eleji szezonalitásunk a padlizsán. Tartalmaz C- és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is.Törökparadicsom vagy kékparadicsom néven is ismert.Erdélyben vinete vagy vinetta néven ismert. Készíthetünk belőle: Padlizsánkrém Padlizsános csirkesaláta Te is gyakran felteszed magadnak a kérdést, hogy “Mit főzzek?”, akkor neked ajánljuk napi és heti menü tervezőnket.

Mire jó a sárgadinnye?

A nyár egyik kedvenc csemegéje a sárgadinnye. Azt viszont kevesen tudják, hogy az ázsiai eredetű gyümölcs nemcsak finomságként állja meg a helyét. A sárgadinnyét körülbelül négyezer évvel ezelőtt kezdték el termeszteni, méghozzá Perzsiában. Ma alapvetően két fajtája ismert, az európai és az észak-amerikai sárgadinnye. A két típust leginkább ízük különbözteti meg: míg az európai fajta …

Mire jó a sárgadinnye? Read More »

5+1 grill, bogrács és barbecue recept

A kerti bulik, vendégségek alkalmával gyakran előkerül a grill vagy bogrács. Mit és hogyan grillezzünk? Mit főzzünk a bográcsban? Összeszedtünk 5+1 receptet Ha “A klasszikussal” (bográcsgulyás) már betelítődtünk, de mégis egy tartalmas egytálételre vágyunk: Vereckei káposztás paszuly Mézes-joghurtos csirkemell grillezett zöldségekkel Természetesen a csirkemellet is grillezhetjük. Köretnek cukkinit, padlizsánt, céklát, sárgarépát vagy akár kukoricát is …

5+1 grill, bogrács és barbecue recept Read More »

Málna, karalábé, cseresznye

Itt a június közepe, szezonja van a Málnának, a karalábénak és a lassan a cseresznye is megfizethető áron kapható. A málna már az ókorban is gyógynövényként volt ismert. A középkorban elsősorban kolostorokban foglalkoztak vele. A karalébénak magas a B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat. A Japánban termesztett díszcseresznye nem …

Málna, karalábé, cseresznye Read More »

Itt a zöldbab, mit készítsek belőle?

Zöldbabból zöldbableves, tárkonyos palóclevest vagy zöldbabfőzeléket készíthetünk, aki a nyári melegben kiadósabb ételre vágyik rakott zöldbab is készíthet a frissen szedett vagy vásárolt finomságból. Kisokos: Tudtad, hogy a veteménybab Amerikában őshonos és az indiánok már körülbelül 5000 éve termesztik? Tápérték: A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ) / 100gramm. A zöldbab kevés fehérjét és szénhidrátot …

Itt a zöldbab, mit készítsek belőle? Read More »

Könnyű nyári menü

Itt a kánikula, sokszor nem szeretnénk beindítani a sütőt. Könnyebb, alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket kívánunk. Ezért a következő könnyű, egyszerűen elkészíthető menüt állítottuk össze a mai napra:

Június végi szezonalitások

Érik borsó és a meggy, erre a hétre főzhetsz zöldborsóleves-t, meggyes pite vagy ha ebben a nagy melegben kiadósabb ételre is vágysz készíthetsz császármorzsát is.