Smizírozás

Egy formát aszpikkal belülről vékonyan bevonunk. Ehhez a formát jól behűtjük vagy tört jég közé állítjuk. Olvasztott aszpikkal teletöltjük, s ha a forma oldalára kb. 2 milliméter vastagságban rádermedt – ez kb. 1 perc (attól függően, hogy milyen hideg forma) –, a többit kiöntjük belőle. Rövid időre hűtő-szekrénybe tesszük, hogy az aszpik meg is kössön. Ezután bedíszítjük, megtöltjük, dermedni hagyjuk, végül a formát néhány pillanatra meleg vízbe állítjuk, és tartalmát tálra borítjuk.

Szép látvány a fényes, átlátszó aszpikos bevonat. Mindig a töltelék szerinti aszpikkal smizírozunk: a vadkocsonyát vadcsontokból főzött, a halkocsonyát halcsontokból készült, a gyümölcspudingot édes gyümölcsös vagy boros zselével készítjük.