Receptek

 

Afgán mákos csirkemell

Elkészítés módja 1. A húst megmossuk, leszárogatjuk, egy éles késsel lapjában bevágjuk, majd kiterítjük, kissé kiverjük. 2. A páchoz valókat összekeverjük, majd a húst alaposan megforgatjuk benne. Letakarva, hűtőszekrényben legalább 2 órán át érleljük. 3. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, a csirkemellet belefektetjük és oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük. 4. Friss salátákkal kínáljuk.

Almás csirkesaláta

Elkészítés módja 1. A majonézt, a citromlevet, sót, olívaolajat, cukrot, tejfölt és a mustárt egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott csemegeuborkát, almát és a csirkehúst. Finomabb lesz a saláta, ha a csirkét sültcsirke fűszersóval gazdagon bedörzsölve sütjük meg. 2. Összekeverjük és pár órára, míg jól le nem hűl és össze nem érik hűtőszekrénybe tesszük, majd …

Almás csirkesaláta Read More »

Almás-habos kocka

Elkészítés módja 1. Először meghámozzuk és lereszeljük az almát, majd a cukorral, fahéjjal és reszelt citromhéjjal fedő alatt megpároljuk. A párolás vége felé a fedőt vegyük le, hogy az alma leve el tudjon párologni. 2. A tésztához a vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a vajas keverékhez adjuk …

Almás-habos kocka Read More »

Almáspite

Elkészítés módja 1. A tészta hozzávalóit összegyúrom és kétfelé osztottam. 2. Egy 34×32 cm-es tepsit margarinnal kikentem és megliszteztem. 3. Az egyik kinyújtott lapot beletettem a tepsibe. 4. Az almákat lereszeltem, megcukroztam és fahéjjal ízesítettem. 5. A tésztát a tepsibe megkentem lekvárral, majd jól megszórtam darált dióval és a már lereszelt és kifacsart almát rászedtem. 6. Erre jött a másik kinyújtott …

Almáspite Read More »

Ananászos pulykamell rizzsel

Elkészítés módja 1. A pulykamellet 4 egyforma szeletre vágjuk, kissé kiverjük, megsózzuk (ételízesítőt is szórhatunk rá), megborsozzuk, tepsibe fektetjük. 2. Könnyedén megküzdünk a konzerv felbontásával, 8 karika ananászt kiemelünk, lecsöpögtetjük, minden húsra fektetünk kettőt, és sajtszelettel beborítjuk. Forró sütőbe toljuk, 10-12 percig sütjük, ezalatt nemcsak a sajt olvad rá, de a hús is elkészül. 3. Currys, mazsolás …

Ananászos pulykamell rizzsel Read More »

Ananászos sonkasaláta

Elkészítés módja 1. Az ananászt megmossuk, szárazra töröljük. Bóbitáját rajtahagyva négybe, azaz négy hosszúkás cikkre vágjuk. Mindegyik közepén van egy fás rész, ez a torzsája, amit jobbról is, balról is bevágva kimetsszünk. Ha nem túl fás, elropogtathatjuk, de a salátába nem kell. 2. Az ananász húsát a héjból ügyesen kivágjuk. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a bóbitájánál …

Ananászos sonkasaláta Read More »

Anna szelet

Elkészítés módja 1. A cukrot a tésztához karamellizálom, majd amikor felolvadt, felöntöm a fekete kávéval, kihűtöm és a többi hozzávalóval összegyúrom. 2. Három lapot sütök belőle 180 fokon. 3. A krém készítése: A tejet a cukorral, liszttel, tojássárgájával kikeverem és felfőzöm. 4. Kihűtöm, majd a margarinból és a cukorból krémet keverek és a kihűlt főzött krémmel összekeverem. 5. A lapokat …

Anna szelet Read More »

Apró krumplis lángos

Elkészítés módja 1. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, villával összetörjük vagy krumplinyomón áttörjük. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, azután a tojással és annyi liszttel, amennyit fölvesz (általában fele annyit, mint a krumpli) inkább kemény, mint lágy tésztát gyúrunk belőle. 2. Egy széles serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk. A …

Apró krumplis lángos Read More »

Aranygaluska

Elkészítés módja 1. Az élesztőt fél dl tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval a szokásos módon bedagasztjuk és duplájára kelesztjük. 2. Amint megkelt a tészta a tálból kiborítjuk, 1 cm vastagra sodorjuk és pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. 3. Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk és morzsával megszórunk. 4. A korongokat a formába sorakoztatjuk, olvasztott vajjal …

Aranygaluska Read More »

Aszalt szilvás csirkecomb krumplipürével

Elkészítés módja 1. A csirkecombokat megmossuk, leszárogatjuk. A sóval, a pirospaprikával és a borssal körös-körül bedörzsöljük. 2. 4 szem aszalt szilva közepébe, a mag helyére egy-egy, vékony héjától is megfosztott mandulát töltünk, majd a csirkecombok bőre alá bújtatunk egyet-egyet. 3. Tepsibe rakjuk, az olajjal meglocsoljuk (1 deci vizet is aláönthetünk). A többi aszalt szilvát köré szórjuk, majd alufóliával …

Aszalt szilvás csirkecomb krumplipürével Read More »

Babfőzelék

1. A babot még előző este beáztatjuk. 2. A beáztatott babot és a füstölt oldalast nagyjából 2 liter vízben feltesszük főni. 3. Beleteszünk 1 fej vöröshagymát. Ezt majd később, mielőtt szétfőne, kivesszük a vízből. 4. Hozzáadjuk a sót és a zúzott fokhagymát. 5. Amikor a bab és az oldalas is megfőtt (ez nagyjából két órát …

Babfőzelék Read More »

Babgulyás gazdagon

1. A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Hideg vízbe áztathatjuk a füstölt húsokat is, hogy véletlenül se legyenek túl sósak. Megtehetjük azt is, hogy a füstölt húsokat előre megfőzzük, hűlni hagyjuk. Ebben az esetben a babgulyást ennek a főzőlevével főzzük, a húsokat pedig földarabolva a végén rakjuk bele. Ha nagyon benne vagyunk a …

Babgulyás gazdagon Read More »

Babos libacomb

Elkészítés módja 1. A babot a főzést megelőző este hideg vízbe áztatjuk. A vöröshagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, mindkettőt finomra vágjuk. 2. A libacombokat – miután bőrüket lefejtettük – az olajon (de lehet a bőrükből kisütött zsíron is) körös-körül megpirítjuk, majd kiemeljük. A visszamaradó zsírban a hagymát és a fokhagymát 1-2 perc alatt megfuttatjuk, a tűzről lehúzva …

Babos libacomb Read More »

Bácskai sertésborda

Elkészítés módja 1. A karajt 8 szeletre vágjuk, kissé kiverjük, enyhén megsózzuk. Az olajat egy nagyobb lábasban enyhén megforrósítjuk, és a hússzeleteket oldalanként 1-2 perc alatt pirosasra elősütjük rajta. Lecsöpögtetve félrerakjuk. 2. A szalonnát félcentis kockákra aprítjuk, és a hús visszamaradó zsírjában kiolvasztjuk. A hagymát finomra vágjuk, a pörcösödő szalonnára dobjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. Először a finomra zúzott …

Bácskai sertésborda Read More »

Bakonyi halgombócleves

Elkészítés módja 1. A halcsontokat megmossuk, egy lábasba szórjuk, és kb. 1,6 liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, az ételízesítőt beleszórjuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig főzzük. 2. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot meg a kétféle paprikát egycentis kockákra vágjuk. A hagymát az olajon, kis lángon …

Bakonyi halgombócleves Read More »

Bakonyi sertésborda galuskával

Elkészítés módja 1. A karajt 4 vagy 8 egyforma szeletre vágjuk, kissé kiverjük, besózzuk, beborsozzuk. 2. A szalonnát apró kockákra, a hagymát finomra, a gombát cikkekre vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettőt egycentis kockákra aprítjuk. 3. Kétféleképpen haladhatunk tovább. Az egyik szerint megfőzzük a ragut (paprikás gombamártást), és tálaláskor a megsütött húsra öntjük. Másik, amikor …

Bakonyi sertésborda galuskával Read More »

Bakonyi sertésszelet galuskával

Elkészítés módja 1. A sertéshúst felszeletelem, kiklopfolom, enyhén megsózóm, majd lisztbe megforgatva natúrszeletnek elősütöm. 2. A füstölt szalonnát apró kockára vágom, üvegesre kisütöm, leöntöm a zsírját és egy kevés olajat teszek hozzá. 3. Megdinsztelem a hagymát rajta, majd félrehúzom és két teáskanál őrölt paprikát szórok rá. 4. Ezek után beleteszem a hússzeleteket, egy pohár vízzel felengedem és fedő alatt …

Bakonyi sertésszelet galuskával Read More »

Banános, töltött-rántott csirkemell

Elkészítés módja 1. A fél melleket lapjában bevágjuk, kihajtjuk, és egyenként téglalap alakúra kiverjük, megsózzuk. Ezután megtöltjük, fölgöngyöljük, fogvájóval rögzítjük, és lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, közepesen forró olajban 7-8 perc alatt kisütjük, majd papírtörlőre téve lecsöpögtetjük. Ferdén fölszeletelve, a tölteléknek megfelelő körettel kínáljuk. 2. A banánoshoz a banánt hosszában elfelezzük, a hús közepére …

Banános, töltött-rántott csirkemell Read More »

Baranyai zöldbabos csirke

Elkészítés módja 1. A csirkét megmossuk, leszárogatjuk, majd 8 részre vágjuk. Ehhez először a hátára fektetjük, mellénél hosszában kettéhasítjuk, az így kapott feleket pedig elnegyedeljük: levágjuk a szárnyát egy kis mellével együtt, majd lekanyarítjuk a combját is, amit a forgónál kettécsapunk. 2. A póréhagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és egy nagy lábasban az olajon 2 perc alatt megfuttatjuk. …

Baranyai zöldbabos csirke Read More »

Barbecue csirkecomb sültburgonyával

Elkészítés módja 1. A csirkecombokat lebőrözzük, megmossuk. Babérlevéllel, borssal meg ételízesítő porral fűszerezett vízben félig megfőzzük. 2. A mártáshoz valókat összekeverjük, a félig megpuhult húst beleforgatjuk és grillrácsra fektetjük. Faszénparázs fölött vagy grillsütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Fóliában sült burgonyát ajánlunk hozzá, amihez zúzott fokhagymával meg fölaprított petrezselyemmel fűszerezett tejfölt kínálunk.