Hozzávalók

  • 60- 70 dkg kicsontozott sertéskaraj
  • 4 evőkanál olaj
  • 10-15 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál jóféle pirospaprika
  • 1-1.2 kg zsenge tavaszi fejes káposzta (olyan amelyiknek a külső levelei zöldesek)
  • 1-1 zöldpaprika (tévépaprika) és paradicsom
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 nagy pohár (400 gramm) tejföl

A díszítéshez:

  • zöldpaprika (tévépaprika)
  • paradicsom
  • kapor

Jótanács

  • Tavasszal a legjobb készíteni, abban a pár hétben, amikor megérkezik az év első káposztája, aminek még zöldesek, összehajlók a külső levelei. Ebből a legteljesebb az étel íze.

Bácskai sertésborda

30-60 perc
közepes
750-1000

Hozzávalók

  • 60- 70 dkg kicsontozott sertéskaraj
  • 4 evőkanál olaj
  • 10-15 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál jóféle pirospaprika
  • 1-1.2 kg zsenge tavaszi fejes káposzta (olyan amelyiknek a külső levelei zöldesek)
  • 1-1 zöldpaprika (tévépaprika) és paradicsom
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 nagy pohár (400 gramm) tejföl

A díszítéshez:

  • zöldpaprika (tévépaprika)
  • paradicsom
  • kapor

Jótanács

  • Tavasszal a legjobb készíteni, abban a pár hétben, amikor megérkezik az év első káposztája, aminek még zöldesek, összehajlók a külső levelei. Ebből a legteljesebb az étel íze.

1.A karajt 8 szeletre vágjuk, kissé kiverjük, enyhén megsózzuk. Az olajat egy nagyobb lábasban enyhén megforrósítjuk, és a hússzeleteket oldalanként 1-2 perc alatt pirosasra elősütjük rajta. Lecsöpögtetve félrerakjuk.

2.A szalonnát félcentis kockákra aprítjuk, és a hús visszamaradó zsírjában kiolvasztjuk. A hagymát finomra vágjuk, a pörcösödő szalonnára dobjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. Először a finomra zúzott fokhagymát, majd a pirospaprikát hozzáadjuk.

3.A káposztát kitorzsázzuk, kisujjnyi széles csíkokra vágjuk, megmosva, azon mód még vizesen, a paprikás alapba rakjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettőt fölkockázzuk, a káposztához adjuk. A finomra vágott kaporral fűszerezzük, kissé megsózzuk. Lefödjük, és kis lángon 10-15 percig pároljuk, ezalatt a káposzta kellőképpen összeesik.

4.Ekkor belerakjuk az elősütött húsokat, hozzáadjuk a tejfölt, amit előtte a liszttel és egy kevés hideg vízzel elkevertünk, és az ételt lassú tűzön még pár percig pároljuk, ha kell, egy kevés vizet öntünk még alá.

5.Tálaláskor a kapros káposztát az elősütött húsra halmozzuk. Paprikával, paradicsommal, valamint friss kaporlevéllel díszíthetjük.