Hozzávalók

  • 30 dkg marhahús
  • 10 dkg marhacsont (vagy sertéscsont, lehet oldalas is)
  • 30 dkg cékla
  • 30 dkg káposzta (fehér)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db burgonya (nagy)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg disznózsír
  • 6 szem bors
  • 2 g szegfűbors
  • 3 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek ecet
  • 1 ek cukor
  • 2 tk só
  • 150 g tejföl
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 2 tk citromlé (kevés)

Jótanács

  • Kínáljuk rozskenyérrel. Ám nekem jobban ízlett Kornél fonott sós kalácsával. Mindenkinek ajánlom!

Borscsleves

120 perc
közepes
250-500

Hozzávalók

  • 30 dkg marhahús
  • 10 dkg marhacsont (vagy sertéscsont, lehet oldalas is)
  • 30 dkg cékla
  • 30 dkg káposzta (fehér)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db burgonya (nagy)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg disznózsír
  • 6 szem bors
  • 2 g szegfűbors
  • 3 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek ecet
  • 1 ek cukor
  • 2 tk só
  • 150 g tejföl
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 2 tk citromlé (kevés)

Jótanács

  • Kínáljuk rozskenyérrel. Ám nekem jobban ízlett Kornél fonott sós kalácsával. Mindenkinek ajánlom!

1.A marhahúst feltesszük nagyjából 2 liter vízben főni a csontokkal együtt. A vízbe beletesszük a szegfűszeget, a babérlevelet és a borsot, majd félpuhára főzzük.

2.Ha céklával dolgozunk, akkor a céklát csíkokra vágjuk. Felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a céklát, a feldarabolt paradicsomot, az ecetet, a húslevet és a cukrot, majd egy fedő alatt félpuhára pároljuk. Félkész cékla esetén ugyanúgy vágjuk azt is csíkokra, majd keverjük össze a hozzávalókkal és forraljunk rajta egyet. Ezt követően már mehet is a levesbe.

3.Ha a hús megpuhult, kivesszük a léből, majd a kockára vágott káposztát és krumplit beletesszük a lébe, és kb. 10 percig főzzük.

4.Vajat olvasztunk, rádobjuk a karikára vágott répát és az összevágott hagymát, majd szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.

5.Ezt követően jöhet a céklás keverék a levesbe: tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, a marék petrezselyemzöldet, majd vágjuk kockára a már kihűlt húst, és tegyük vissza a levesbe. Sózzuk, majd lassan főzzük készre nagyjából 2 óra alatt.

6.Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.