Hozzávalók

  • 8 csirkefelsőcomb
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 15 dkg főtt füstölt húsos szalonna (császárszalonna)
  • 20 dkg konzerv gyöngyhagyma
  • 1 üveg konzerv egész csiperkegomba (170 gramm)
  • vagy ennek megfelelő súlyú szeletelt konzerv csiperkegomba
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl burgundi vörösbor
  • 1 csapott kiskanál étkezési keményítő
  • egy kis csokor petrezselyem

A tálaláshoz:

  • 4 szelet szendvicskenyér
  • 3 dkg vaj

Burgundi csirkeragu

30-60 perc
közepes
750-1000

Hozzávalók

  • 8 csirkefelsőcomb
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 15 dkg főtt füstölt húsos szalonna (császárszalonna)
  • 20 dkg konzerv gyöngyhagyma
  • 1 üveg konzerv egész csiperkegomba (170 gramm)
  • vagy ennek megfelelő súlyú szeletelt konzerv csiperkegomba
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl burgundi vörösbor
  • 1 csapott kiskanál étkezési keményítő
  • egy kis csokor petrezselyem

A tálaláshoz:

  • 4 szelet szendvicskenyér
  • 3 dkg vaj

1.A combokat kicsontozzuk, bőrüket lefejtjük, majd az így kapott filéket négybe (ha túl nagyok, akkor hat részre) vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, félrerakjuk. A lefejtett csirkebőr zsírját egy széles, magas peremű serpenyőben vagy nagy lábasban kisütjük. A ropogósra sült bőrt kiszedjük belőle. Az 1 centis kockákra vágott szalonnát a visszamaradó zsírjára dobjuk. 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst is. Együtt pirítjuk további kb. 10 percig, amíg körös-körül kifehéredik.

2.A hagymát és a gombát jól lecsöpögtetjük. A csirkéhez adjuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, s lefödve kis lángon 35-40 percig pároljuk; akkor jó, ha a hús megpuhult. Közben elpárolgó levét mindig egy kevés vízzel pótoljuk.

3.Ekkor a borral ízesítjük, végül egy kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük. A tűzről levéve apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Vajban pirított kenyérszeletekkel kínáljuk.