Hozzávalók

  • 8-8 közepes nagyságú csirkecomb és -szárny
  • 3-4 közepes vöröshagyma
  • 7-8 evőkanál olaj vagy 10 dkg zsír
  • 2 evőkanál jóféle pirospaprika
  • 2-2 paprika és paradicsom
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál őrölt köménymag
  • 8 közepes burgonya
  • 4 nagyobb sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany

A csipetkéhez:

  • 10 dkg finomliszt
  • 1 tojás

A tetejére:

  • fél csokor petrezselyem

Jótanács

  • Egy egész csirkéből is készíthetjük, amit 8 részre vágunk. A zöldségekkel együtt 1-2 evőkanál sűrített paradicsommal is ízesíthetjük. A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege Piros Arannyal és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.

Csirkegulyás

60-120 perc
könnyű
500-750

Hozzávalók

  • 8-8 közepes nagyságú csirkecomb és -szárny
  • 3-4 közepes vöröshagyma
  • 7-8 evőkanál olaj vagy 10 dkg zsír
  • 2 evőkanál jóféle pirospaprika
  • 2-2 paprika és paradicsom
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál őrölt köménymag
  • 8 közepes burgonya
  • 4 nagyobb sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany

A csipetkéhez:

  • 10 dkg finomliszt
  • 1 tojás

A tetejére:

  • fél csokor petrezselyem

Jótanács

  • Egy egész csirkéből is készíthetjük, amit 8 részre vágunk. A zöldségekkel együtt 1-2 evőkanál sűrített paradicsommal is ízesíthetjük. A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege Piros Arannyal és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.

1.A combok bőrét lefejtjük, majd mind a combokat, mind a szárnyakat megmossuk és a forgóknál kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk, majd egy bográcsban, közepesen erős tűz fölött, az olajban üvegesre pirítjuk.

2.A csirkehúst hozzáadjuk, keverve-rázogatva fehéredésig sütjük. A pirospaprikával meghintjük, jól elkeverjük, majd 4-5 deci vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen. Az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük, megsózzuk – kezdésképpen 1 csapott evőkanálnyival kezdjünk –, a zúzott fokhagymával vagy a fokhagymakrémmel és a köménymaggal fűszerezzük. Lefödve, kis láng fölött kb. 35 perc alatt félpuhára pároljuk.

3.Ez bőven elegendő idő arra, hogy a burgonyát a sárgarépával és a petrezselyemgyökérrel együtt megtisztítsuk. Az előbbit 2,5 centis kockákra, az utóbbiakat karikákra vágjuk és a húshoz adjuk. Kb. 3 liter vízzel fölöntjük, utánasózzuk (újabb 1 csapott evő-kanálnyi biztosan kell bele), az Erős Pistával „tüzesítjük”.

4.Erős láng fölött fölforraljuk, majd lefödve, a tüzet mérsékelve alatta (feljebb emelve a bográcsot) kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Közben a tojásból annyi liszttel, amennyit fölvesz, csipetkét készítünk. A majdnem kész levesbe rakjuk, kb. 10 percig főzzük. Tálaláskor a tetejét fölaprított petrezselyemmel hintjük meg.