Hozzávalók

  • 1 kg sertéscsont (lehet marha vagy szárnyas is)
  • 3-4 sárgarépa
  • 2- 3 petrezselyemgyökér
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1 cikk zeller karalábé és kelkáposzta
  • 1 kiskanál egész fekete bors
  • 1 tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • kb. 1 dl tej

A sütéshez:

  • bő olaj

Csontleves rántott borsóval

60-120 perc
közepes
250-500

Hozzávalók

  • 1 kg sertéscsont (lehet marha vagy szárnyas is)
  • 3-4 sárgarépa
  • 2- 3 petrezselyemgyökér
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1 cikk zeller karalábé és kelkáposzta
  • 1 kiskanál egész fekete bors
  • 1 tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • kb. 1 dl tej

A sütéshez:

  • bő olaj

1.A csontot jól megmossuk, egy fazékba rakjuk, 2 liter hideg vizet ráöntünk. Fölforraljuk, szürkés habját leszedjük. A kétféle répát megtisztítjuk, keresztben elnegyedeljük. A hagymát héjastól jól megmossuk, a fokhagymát meghámozzuk. Mindezeket a fazékba tesszük, a megtisztított zellerrel, karalábéval és kelkáposztával együtt.

2.Idényben 1-1 paradicsomot meg zöldpaprikát is hozzáadhatunk. 1 csapott evőkanál sót szórunk bele, az egész borssal fűszerezzük – tehetünk bele csípős paprikát is –, kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon kb. 1 óra 30 percen át főzzük. Leszűrve, a benne főtt zöldségekkel együtt tálaljuk. A rántott borsót csak az utolsó pillanatban, a tányéron szórjuk bele, nehogy elázzon. A leves betétjét kényelmesen elkészíthetjük, amíg a leves fő.

3.Régebben a szakácsmesterek azzal múlatták az időt, hogy amikor rántott borsó szerepelt az étlapon, a gyanútlan kiskuktákkal a zöldborsót szemenként bepaníroztatták, ugyanúgy, mint a rántott szeletet szokás. Csak később fedték fel, hogy tréfáról van szó, és a rántott borsónak semmi köze a zöldborsóhoz: ez ugyanis egy tészta, amihez a tojássárgáját a liszttel és a tejjel simára keverjük, csipetnyit megsózzuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. Nagy lyukú tésztaszűrőn (esetleg reszelőn) át bő, forró olajba csurgatjuk. Közben többször megkeverjük, különben összeáll. Nagyon hamar megsül, ami után szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük.