Hozzávalók

    A tésztához:

    • 1.5 dkg élesztő
    • 1.75 dl langyos tej
    • 1 kiskanál kristálycukor
    • 36 dkg finomliszt
    • 1 tojás
    • fél mokkáskanál só

    A töltelékhez:

    • 6 dkg vaj vagy sütőmargarin
    • 6 dkg darált dió
    • 6 dkg porcukor

    A nyújtáshoz:

    • finomliszt

    A forma kikenéséhez:

    • vaj vagy sütőmargarin

    A tetejére és az oldalára:

    • 6 dkg vaj vagy sütőmargarin
    • 1 kiskanál kristálycukor
    • 2 evőkanál főzőtejszín
    • 1 csomag vaníliás cukor

    Diós csiga

    30-60 perc
    közepes
    250-500

    Hozzávalók

      A tésztához:

      • 1.5 dkg élesztő
      • 1.75 dl langyos tej
      • 1 kiskanál kristálycukor
      • 36 dkg finomliszt
      • 1 tojás
      • fél mokkáskanál só

      A töltelékhez:

      • 6 dkg vaj vagy sütőmargarin
      • 6 dkg darált dió
      • 6 dkg porcukor

      A nyújtáshoz:

      • finomliszt

      A forma kikenéséhez:

      • vaj vagy sütőmargarin

      A tetejére és az oldalára:

      • 6 dkg vaj vagy sütőmargarin
      • 1 kiskanál kristálycukor
      • 2 evőkanál főzőtejszín
      • 1 csomag vaníliás cukor

      1.Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, és a cukorral meleg helyen kb.10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután egy nagy tálban a maradék tejjel és a többi tésztához valóval 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. Akkor jó, ha olyan tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától, se kemény, se lágy. Langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük

      2.Ezalatt a töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A tésztát finoman átgyúrjuk, majd enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk.

      3.A diókrémmel megkenjük majd akár a piskótatekercset, szorosan föltekerjük. Fontos, hogy 5-6 centinél ne legyen vastagabb, mert akkor nem fér bele a formába. Ezután 12 egyforma szeletre vágjuk. Oldalukat olvasztott vajjal (margarinnal) egyenként körbekenjük, majd egy közepes muffinsütő kikent mélyedéseibe fektetjük.

      4.Tetejüket a maradék vajjal (margarinnal) megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 12 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszínnel meglocsoljuk és kb. 20 ºC-kal erősebb lánggal további kb. 12 percig sütjük. Még melegen a vaníliás cukorral meghintjük.