Hozzávalók

  • 1-1.2 liter víz
  • 1 kisebb citrom héja
  • 10-12 szegfűszeg
  • a szegfűszeggel azonos mennyiségű egész fahéj
  • csipetnyi só
  • kb.1 púpozott evőkanál (3 dkg) finomliszt
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 2 dl tej vagy főzőtejszín (lehet felesben is)
  • fél mokkáskanál só
  • 5-6 evőkanál (10-12 dkg) kristálycukor
  • (fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek lehet helyette folyékony édesítőszer is)
  • 30 dkg eper
  • 1 kisebb citrom leve
  • 1 dl vörösbor
  • 1 kupica konyak

A tálaláshoz:

  • 30 dkg eper
  • jó 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl habtejszínből vert hab

A díszítéshez:

  • mentalevél vagy citromfű

Hideg eperkrémleves

15-30 perc
közepes
250-500

Hozzávalók

  • 1-1.2 liter víz
  • 1 kisebb citrom héja
  • 10-12 szegfűszeg
  • a szegfűszeggel azonos mennyiségű egész fahéj
  • csipetnyi só
  • kb.1 púpozott evőkanál (3 dkg) finomliszt
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 2 dl tej vagy főzőtejszín (lehet felesben is)
  • fél mokkáskanál só
  • 5-6 evőkanál (10-12 dkg) kristálycukor
  • (fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek lehet helyette folyékony édesítőszer is)
  • 30 dkg eper
  • 1 kisebb citrom leve
  • 1 dl vörösbor
  • 1 kupica konyak

A tálaláshoz:

  • 30 dkg eper
  • jó 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl habtejszínből vert hab

A díszítéshez:

  • mentalevél vagy citromfű

1.A vizet fölforraljuk. A citromot alaposan megmossuk, sárga héját vékonyan, a fehér bundája nélkül levágjuk, földaraboljuk, és egy teatojásba rakjuk a szegfűszeggel meg a több darabra tördelt fahéjjal együtt. A teatojást a vízbe tesszük, amit csipetnyit megsózunk, és 5 percig főzzük, hogy a fűszerek íze, aromája minél jobban kioldódhasson. Ezután kiemeljük a vízből.

2.A lisztet a tejföllel és a tejjel simára keverjük. Egy keveset a forró fűszeres léből belemerünk, simára keverjük, majd így öntjük a többi léhez. Kevergetve forraljuk 1-2 percig, majd enyhén sózzuk, a cukorral (édesítőszerrel) édesítjük.

3.Az epret megmossuk, lecsumázzuk, a levesalapba rakjuk. Kis lángon 5 percig főzzük, a tűzről levéve merülőmixerrel pürésítjük, a citrom kifacsart levével, a borral és a konyakkal pikánsra ízesítjük, majd átszűrjük. Közben a leves betétjéül szolgáló epret megmossuk, lecsumázzuk, és vékony cikkekre vágva tálba rakjuk, a cukorral összeforgatjuk, de kerülhet rá citromlé és konyak is.

4.A levest jól behűtve levesescsészékbe merjük, a cukrozott epret (amin időközben szépen elolvadt a cukor) belerakjuk, végül tejszínhabbal „megkoronázzuk”. Díszítésképpen citrom- vagy mentalevelet tehetünk a tetejére.