Hozzávalók

    A tésztához:

    • 50 dkg vaj
    • 1 kg finomliszt
    • 5 dl langyos tej
    • 5 dkg élesztő
    • 5 evőkanál kristálycukor
    • 1 kiskanál só
    • 2 tojássárgája

    A formáláshoz:

    • finomliszt

    A töltelékhez:

    • 8 dkg vaj
    • 8 dkg keserű kakaópor
    • 25 dkg kristálycukor

    A nyújtáshoz:

    • finomliszt

    A lekenéshez:

    • kb. 2 dl 30 %-os cukorszirup

    Kakaós csiga

    120 perc
    könnyű
    1000-

    Hozzávalók

      A tésztához:

      • 50 dkg vaj
      • 1 kg finomliszt
      • 5 dl langyos tej
      • 5 dkg élesztő
      • 5 evőkanál kristálycukor
      • 1 kiskanál só
      • 2 tojássárgája

      A formáláshoz:

      • finomliszt

      A töltelékhez:

      • 8 dkg vaj
      • 8 dkg keserű kakaópor
      • 25 dkg kristálycukor

      A nyújtáshoz:

      • finomliszt

      A lekenéshez:

      • kb. 2 dl 30 %-os cukorszirup

      1. A hideg vajat kisebb darabokra vágjuk, majd 20 dkg liszt társaságában konyhai robotgép segítségével (kézzel is csinálhatjuk) összedolgozzuk. Vigyázzunk, ne legyen ideje megolvadni a vajnak, és ne is habosítsuk fel! Az elkészült összegyúrt vajas részből tegyünk félre 14 dekát a kelt részhez. A többiből négyzet alakú lapot formálunk, majd hűtőbe tesszük addig, amíg begyúrjuk a csiga élesztős részét.

      2.Konyhai robotgép segítségével dolgozzuk össze az élesztős tésztát. Ehhez használjunk dagasztókart úgy, hogy minden hozzávalót beletöltünk. Fontos, hogy ne dolgozzunk erős fokozaton, és csak addig keverjük, míg össze nem áll a tészta. Ha nincs gépünk, akkor a maradék 80 deka lisztet egy tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, majd beleöntjük a langyos tejet.

      3.Az élesztőt belemorzsoljuk, majd beleszórjuk a cukrot, és 10 percre meleg helyre tesszük. Ezt követően a sóval, a tojások sárgájával és a félretett 14 dekányi lisztes vajjal, gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk belőle. Cipóvá formáljuk, a tetejét kereszt alakban bevágjuk, majd enyhén meglisztezett gyúrólapon letakarva 20 percen át kelesztjük.

      4.Következő lépésben a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon négylevelű lóhere alakúra nyújtjuk úgy, hogy a közepét vastagabban hagyjuk. Ebbe rakjuk a behűtött vajas részt, amire a tészta négy fülét ráhajtjuk. A vajas részt ezzel bugyoláljuk be. Megfordítjuk, és ahol a tészta összeér, ott az a rész kerüljön alulra.

      5.Téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy eleinte a közepe felől a sarka irányába sodrófával kissé megütögetjük a tésztát (az egyenletes eloszlásért). Ha ez megvan, a tésztát szimplán behajtjuk, három részre osztjuk, majd az egyik – egyharmadnyi – oldalát középre hajtjuk. A tészta másik oldalát ráborítjuk. A lisztet minden hajtásnál leseperjük róla.

      6.A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, majd ugyanúgy téglalap alakúra nyújtjuk, mint az előbb. Most duplán hajtjuk (gondolatban 4 részre osztjuk), mindkét oldalát középre hajtjuk, s a tészták találkozásánál még egyszer behajtjuk. Eközben minden hajtásnál leseperjük róla a lisztet. Letakarva nagyjából fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Először a szimpla, majd a dupla hajtást ismételjük meg a 90 fokos elforgatással és a hűtőben pihentetéssel együtt.

      7.A hajtogatott, pihentetett élesztős vajastésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon nagyjából egy centi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Lekenjük olvasztott vajjal, majd egyenletesen megszórjuk a kakaó és cukor keverékével. Ezek után lelocsoljuk a maradék olvasztott vajjal.

      8.Fölhengergetjük, nagyjából ujjnyi vastagon fölszeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Vékonyan lekenjük cukorsziruppal, majd meleg helyen 30 percen át kelesztjük.

      9.Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (220 ºC, légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. negyed órán keresztül sütjük. A csigákat a sütőből kivéve vékonyan lekenjük cukorsziruppal. Amikor langyosra hűlt, a tetejére porcukrot szitálunk.