Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2-2.5 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál cukor

Jótanács

  • Tálaláskor sózni, tejföllel megkenni, és reszelt sajttal megszórni. Aki szereti, még fokhagymával is jól megkenheti.

Lángos

60-120 perc
könnyű
500-750

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2-2.5 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál cukor

Jótanács

  • Tálaláskor sózni, tejföllel megkenni, és reszelt sajttal megszórni. Aki szereti, még fokhagymával is jól megkenheti.

1.A tejet, és a vizet meglangyosítani.

2.Egy pohárba beletenni a cukrot, majd belemorzsolni az élesztőt és felönteni 1 dl tejjel.

3.Lefedni, és addig várni, míg felfut.

4.Egy tálba beletenni a lisztet és a sót, majd összekeverni.

5.A közepébe egy mélyedést csinálni és ebbe tenni a 2 ek. olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.

6.Elkezdeni összekeverni és a vizet apránként adni hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk.

7.Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztőtálba tenni és kb. egy óra hosszat keleszteni.

8.Ezután egy tálcát beolajozni és olajos kézzel kis halmokat szaggatni a tésztából.

9.Ezután a tálcára kicsit távolabb tenni egymástól a tésztát, mert még nőni fog.

10.Konyharuhával letakarni, majd így keleszteni tovább.

11.Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták (kb. 30 perc), akkor el lehet kezdeni sütni.

12.Egy serpenyőbe bőséges olajat önteni, jól felmelegíteni, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát bele helyezni.

13.Mindkét oldalát szép pirosra sütni.

14.Lecsepegtetni és törlőpapírra kiszedni, hogy a maradék olajat is felszívja.