Hozzávalók

  • 20 dkg füstölt szalonna
  • kb. 40 dkg lebbencstészta
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1 evőkanál jóféle pirospaprika
  • 1-1.2 kg burgonya
  • 1.5 evőkanál só
  • 1 csokor petrezselyem

Jótanács

  • 2-3 sárgarépát és 1-2 petrezselyemgyökeret is belefőzhetünk, de 1-2 karikákra vagy kockákra vágott paprika és paradicsom is belekerülhet. Ízesíthetjük zúzott fokhagymával, csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege vagy csípős Piros Arannyal is.

Lebbencsleves

60-120 perc
könnyű
250-500

Hozzávalók

  • 20 dkg füstölt szalonna
  • kb. 40 dkg lebbencstészta
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1 evőkanál jóféle pirospaprika
  • 1-1.2 kg burgonya
  • 1.5 evőkanál só
  • 1 csokor petrezselyem

Jótanács

  • 2-3 sárgarépát és 1-2 petrezselyemgyökeret is belefőzhetünk, de 1-2 karikákra vagy kockákra vágott paprika és paradicsom is belekerülhet. Ízesíthetjük zúzott fokhagymával, csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege vagy csípős Piros Arannyal is.

1.A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és bográcsban, nem túl erős tűz fölött zsírját kiolvasztjuk. A tésztát rárakjuk és rázogatva barnásra pirítjuk. Fontos, továbbra se legyen erős alatta a tűz, mert akkor a kisebb tésztadarabok megéghetnek, ellenben a nagyok csak félig pirulnak meg! Közben a hagymát apróra vágjuk, a félig megpirult tésztához adjuk, együtt pirítjuk tovább.

2.A pirospaprikával meghintjük, összerázzuk, majd azonnal, nehogy a paprika megégjen, bő 3 liter vízzel fölöntjük. Erősebb láng fölött (a bográcsot lejjebb engedve) fölforraljuk.

3.A burgonyát megtisztítjuk, kb. 3 centis kockákra vágjuk, a levesalapba rakjuk. Megsózzuk, egy kicsit mérsékeljük alatta a tüzet, és 25-30 perc alatt puhára főzzük. Végül fölaprított petrezselyemmel meghintjük, utánasózzuk.