Hozzávalók

    A tésztához:

    • 1.5 kg lehetőleg egyforma nagyságú lisztes fajtájú burgonya
    • 45-50 dkg finomliszt vagy rétesliszt (felesben is lehet) – a nem lisztes fajtájú burgonya 70-80 deka lisztet is felvesz
    • 6-7 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy sütőmargarin
    • 3 tojás

    A töltelékhez:

    • kb. 50 dkg jóféle cukor nélküli házi szilvalekvár

    A forgatáshoz:

    • 10 dkg vaj vagy 1 dl olaj
    • 35 dkg zsemlemorzsa

    Jótanács

    • A megadott mennyiségekből nagyjából 55 darab derelyénk lesz.

    Lekváros derelye

    120 perc
    közepes
    500-750

    Hozzávalók

      A tésztához:

      • 1.5 kg lehetőleg egyforma nagyságú lisztes fajtájú burgonya
      • 45-50 dkg finomliszt vagy rétesliszt (felesben is lehet) – a nem lisztes fajtájú burgonya 70-80 deka lisztet is felvesz
      • 6-7 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy sütőmargarin
      • 3 tojás

      A töltelékhez:

      • kb. 50 dkg jóféle cukor nélküli házi szilvalekvár

      A forgatáshoz:

      • 10 dkg vaj vagy 1 dl olaj
      • 35 dkg zsemlemorzsa

      Jótanács

      • A megadott mennyiségekből nagyjából 55 darab derelyénk lesz.

      1.A burgonyát kefével dörzsölgetve alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sózott vízben megfőzzük. Leszűrjük és azon forrón meghámozzuk. Ehhez egy villára tűzzük, ha a villa kiesne a puha krumpliból, akkor triplán hajtogatott konyharuhával fogjuk meg, így hántjuk le a héját. Azonnal áttörjük krumplinyomón, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

      2.A derelyék külsejére pirított morzsa kerül. Ehhez a vajat egy nagy serpenyőben fölolvasztjuk és a zsemlemorzsát kevergetve 5-6 perc alatt aranybarnára pirítjuk rajta. Félretesszük.

      3.A burgonyát 1 kiskanál sóval, a liszttel, a puha (szobahőmérsékletű) vajjal és a tojásokkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha elválik a tál falától, attól pedig nem szabad megijedni, hogy belül ragacsos marad: lehetne addig lisztezni, míg egyáltalán nem ragad, de akkor már elvész a krumpli íze, a kifőzött tészta pedig kemény lesz. Javasolt egy diónyi darabot lecsípni belőle, és forrásban lévő, enyhén sózott vízben kifőzni. Így meggyőződhetünk arról, hogy tényleg nem túl lágy e a tészta, nem fő e szét.

      4.A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd az egyiket az átlagnál erősebben lisztezett gyúrólapon kb. 32×38 centisre nyújtjuk, közben a sodrófát is, a tészta tetejét is meglisztezzük. A tészta egyik oldalára egymástól majd kétujjnyi távolságra 1-1 púpozott kiskanálnyi lekvárt halmozunk (3 sorban 6-6 kis kupacot). A tészta üresen hagyott felét a lekvárosra borítjuk, és a tésztát a lekvárhalmok közötti részen a tenyerünk élével lenyomkodjuk. Derelyevágóval földaraboljuk. A másik két tésztacipóból ugyanígy készítjük el a derelyéket.

      5.Közben enyhén sózott vizet forralunk, a derelyéket 3 részletben megfőzzük benne – amíg az egyik adag fő, a másikat előkészítjük. Amikor a tészta feljött a víz tetejére, nincs még kész, 8-10 perc főzés kell neki.

      6.Amikor megfőtt, szűrőlapáttal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, a pirított morzsában megforgatjuk, és már tálalhatjuk is.