Hozzávalók

  • 8 friss vagy fagyasztott tengeri halfilé (egyenként kb. 12 dkg)
  • 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
  • 6 evőkanál olaj (lehetőleg olíva)
  • 1 egész + 1 csapott kiskanál só
  • 1 egész + fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 8 olajos szardínia (konzerv)
  • 2 dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 5 evőkanál (kb. 25 dkg) sűrített paradicsom (paradicsompüré)
  • 2-2 dl fehérbor és víz
  • 1-1 mokkáskanál kakukkfű és bazsalikom
  • 1 dl 100%-os fűszerezett paradicsomlé
  • 6-8 dkg paprikával töltött olajbogyó
  • 1 mokkáskanál kristálycukor

Jótanács

  • Másféle szálka és bőr nélküli halfiléből is készíthetjük, például harcsából, pisztrángból, fogasból. A lényeg csak az, hogy a filék laposak legyenek, mert csak így lehet megtölteni és föltekerni őket.

Olívás töltött hal paradicsommártásban

30-60 perc
könnyű
500-750

Hozzávalók

  • 8 friss vagy fagyasztott tengeri halfilé (egyenként kb. 12 dkg)
  • 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
  • 6 evőkanál olaj (lehetőleg olíva)
  • 1 egész + 1 csapott kiskanál só
  • 1 egész + fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 8 olajos szardínia (konzerv)
  • 2 dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 5 evőkanál (kb. 25 dkg) sűrített paradicsom (paradicsompüré)
  • 2-2 dl fehérbor és víz
  • 1-1 mokkáskanál kakukkfű és bazsalikom
  • 1 dl 100%-os fűszerezett paradicsomlé
  • 6-8 dkg paprikával töltött olajbogyó
  • 1 mokkáskanál kristálycukor

Jótanács

  • Másféle szálka és bőr nélküli halfiléből is készíthetjük, például harcsából, pisztrángból, fogasból. A lényeg csak az, hogy a filék laposak legyenek, mert csak így lehet megtölteni és föltekerni őket.

1.A halszeleteket, ha fagyasztottak, akkor szobahőmér-sékleten fölengedjük, lecsöpögtetjük és egymás mellé fektetjük. Zsemlemorzsával meghintjük, egy kevés olajjal meglocsoljuk. 1 kiskanál sóval meg1 mokkáskanál borssal meghintjük.

2.Hosszában mindegyikre egy lecsöpögtetett szardíniát fektetünk, és továbbra is hosszában szorosan föltekerjük, ha kell, fogvájóval összetűzzük. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk.

3.A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, a maradék olajon megfuttatjuk, majd a megtisztított, cikkekre vágott gombát megpirítjuk rajta. 1 kiskanál sóval meg fél mokkáskanál borssal ízesítjük, a paradicsompürét belekeverjük, a fehérborral föl-öntjük. A kakukkfűvel és a bazsalikommal fűszerezzük.

4.A 2 deci vízzel a paradicsompürés dobozokat kiöblítjük, ezt is a gombához öntjük a paradicsomlével együtt. 1-2 percig kevergetve forraljuk és a fölszeletelt olajbogyót beleszórjuk, a cukorral ízesítjük.

5.A haltekercsekre öntjük, végül sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük. Közben többször belekeverünk.