Hozzávalók

  • 1 kg marhapacal
  • 2-3 babérlevél
  • 2 vöröshagyma
  • 2 húsos zöldpaprika
  • 2 közepes paradicsom
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 púpozott evőkanál jóféle pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél mokkáskanál őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista

Pacalpörkölt

120 perc
közepes
500-750

Hozzávalók

  • 1 kg marhapacal
  • 2-3 babérlevél
  • 2 vöröshagyma
  • 2 húsos zöldpaprika
  • 2 közepes paradicsom
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 púpozott evőkanál jóféle pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél mokkáskanál őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista

1.A pacalt gondosan megtisztítjuk (szerencsére a legtöbb helyen szépen előkészítve, hófehéren árulják) és megmossuk. Bő vízben feltesszük főni, majd amikor felforrt, leszűrjük és leöblítjük.

2.Annyi vizet öntünk rá ismét, hogy bőven ellepje. Megsózzuk (kb. 1 csapott kiskanál kell hozzá), babérlevelet dobunk bele, és 2-3 óra alatt puhára főzzük. Időközben elfövő levét pótoljuk. Akkor jó, ha a beleszúrt villa könnyedén kijön belőle.

3.Közben a megtisztított hagymát finomra, a kicsumázott paprikát meg a paradicsomot apró kockákra vágjuk. A hagymát egy lábasban, az olajon kevergetve megpirítjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikával megszórjuk, gyorsan elkeverjük és egy kevés (kb. 2 deci) vízzel felengedjük. A zúzott fokhagymát, az őrölt köményt, a paprika- meg a paradicsomkockákat is hozzáadjuk.

4.A megpuhult pacalt lecsöpögtetjük, lehűtjük, vékony, kb. kisujjnyi csíkokra vágjuk, majd az elkészített pörköltalapba keverjük, és további kb. 1 órán át pároljuk, közben elfövő levét pótoljuk. A paprikakrémmel tüzesítjük, utánasózzuk, de lehet őrölt fekete borssal meg egy kis majoránnával is fűszerezni. Köretnek sós burgonya illik hozzá.