Receptek

 

Zellerkrémleves

Elkészítés módja 1. A zellergumót meghámozzuk és a szárzellerrel együtt megmossuk, kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk. 2. A vöröshagymát megtisztítjuk és a medvehagymával együtt apróra vágjuk. 3. A vajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rátesszük a zellert és a medvehagymát. 4. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőt, vagy ha van, alaplevet adunk hozzá és fedő alatt puhára pároljuk. 5. Az egészet összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt …

Zellerkrémleves Read More »

Zöldbabfőzelék fasírttal

Elkészítés módja 1. A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. Mindkét végüket levágjuk, leszálkázzuk, majd 2 centis darabokra vágjuk, egy lábasba rakjuk. 1 liternyi vizet ráöntünk, nagy lángon fölforraljuk. 2. Közben a zúzott fokhagymát hozzáadjuk, megsózzuk, a paprikakrémmel ízesítjük. Lefödve, kis lángon 20-25 perc alatt puhára főzzük. 3. Rántást készítünk, vagyis egy serpenyőben az olajon a lisztet kevergetve kb. 2 perc …

Zöldbabfőzelék fasírttal Read More »

Zöldbableves

Elkészítés módja 1. A zöldbabot megmossuk, mindkét végét levágva kiszálkázzuk (a zsengénél nem kell szálkázni), majd 2 centis darabokra vágjuk. Egy lábasba szórjuk, kb. 1,2 liter vizet öntünk rá, fölforraljuk. 2. Megsózzuk, a lehéjazott, finomra vágott vöröshagymát hozzáadjuk. Kis lángon, lefödve kb. 20 percig főzzük, ezalatt a bab megpuhul. 3. Közben az olajból meg a lisztből zsemleszínű rántást …

Zöldbableves Read More »

Zöldborsófőzelék fasírttal

Elkészítés módja 1. A kifejtett zöldborsót megmossuk, lecsöpögtetjük. Egy lábasba tesszük, 5-6 deci vizet aláöntünk, 1 kiskanál sóval ízesítjük, és lefödve, kis lángon, 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Ha fagyasztottból készítjük, akkor elég kb. 10 percig párolni. A konzervet nem kell főzni, elég majd csak levével együtt a tejes mártásba keverni. 2. A vajat egy közepes lábasban …

Zöldborsófőzelék fasírttal Read More »

Zöldborsófőzelék sült kolbásszal

Elkészítés módja 1. A zöldborsót annyi vízzel ami ellepi, felteszem főni. 2. Hozzáadok egy gerezd háromba vágott fokhagymát, egy kevés ételízesítőt és ízlés szerint sózom. 3. Ha zöldborsó megpuhult, akkor vékony rántást készítek a lisztből, olajból, pirospaprikából és az apróra vágott fokhagymából. 4. A rántást vízzel felöntöm és a zöldborsóhoz keverem. 5. Egy kis forrás után a tejfölt a keményítővel, …

Zöldborsófőzelék sült kolbásszal Read More »

Zöldborsókrémleves

Elkészítés módja 1. Egy kisebb lábasban felforralunk 5 deci vizet. Megmossuk a borsót, beleszórjuk a vízbe, megfűszerezzük az ételízesítővel, és lefedve kb 15. percen keresztül puhítjuk. 2. A sütőt közepes fokozaton előmelegítjük. A zsemlét félcentis kockákra vágjuk, majd a tepsibe rakjuk, és a sütő felső rácsára téve megpirítjuk. 3. A puha borsót lehúzzuk a tűzről, majd leszűrjük. Elteszünk …

Zöldborsókrémleves Read More »

Zöldborsóleves

Elkészítés módja 1. Az összes zöldséget megtisztítjuk, és a hagyma kivételével kis kockákra vágjuk, a hagymát kettéhasítjuk. 3 liter vizet kb. 1 evőkanál sóval fölforralunk, a zöldségeket beleszórjuk. Közepes lángon, lefödve 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldborsót, belemorzsoljuk a leveskockát, és lefödve szűk negyedóra alatt puhára főzzük. 2. Közben az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk. …

Zöldborsóleves Read More »

Zöldborsós csirkemell rizzsel

Elkészítés módja 1. A húst megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és enyhén besózva félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk, a kicsumázott paprikával együtt finomra aprítjuk, majd az olajon megfuttatjuk. 2. A húst hozzáadjuk, fehéredésig sütjük. A pirospaprikát rászórjuk, elkeverjük, és azonnal kb. 3 deci vízzel fölengedjük. A cikkekre vágott paradicsomot hozzáadjuk, azután közepes lángon majdnem puhára pároljuk. Közben, ha kell, …

Zöldborsós csirkemell rizzsel Read More »

Zöldborsós pulykaragu

1. A pulykahúst felkockázom, a hagymát, paradicsomot, paprikát olajon megdinsztelem. 2. Ehhez hozzáadom a felkockázott pulykahúst. 3. Lefedve addig párolom, míg levet nem enged, illetve a hús félig meg nem puhult. 4. Hozzáadom a fűszereket, ízesítem. 5. Ekkor hozzáadom a zöldborsót és készre főzöm. 6. Amikor elkészült, liszttel sűrítem. 7. Friss, ropogós kenyérrel kínálom.

Zöldborsós sertésragu rizzsel

Elkészítés módja 1. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a hagymát beleszórjuk, és kevergetve, kis lángon 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. A pörkölthúst a hagymára dobjuk, és nagy lángon 3-4 perc alatt fehéredésig pirítjuk. 2. A zöldborsót –akár fagyosan is– hozzászórjuk. A pirospaprikával meghintjük, megsózzuk, a borssal és a paprikakrémmel tüzesítjük. Azonnal …

Zöldborsós sertésragu rizzsel Read More »

Zöldborsós szűzpecsenye

Elkészítés módja 1. A szűzpecsenyét megtisztítjuk, azaz a tetején végighúzódó vékony fehér hártyáját lefejtjük. Ezután ujjnyi érmékre vágjuk, kissé kiverjük, széleit beirdaljuk, nehogy sütés közben a pecsenye összeugorjon. 2. Kb. 1 kiskanál sóval, a borssal és a cukorral behintjük, majd a forró olajban oldalanként 2-3 percig sütjük, lecsöpögtetjük és félretesszük. 3. A vajat visszamaradó zsírjába dobjuk, és amint …

Zöldborsós szűzpecsenye Read More »

Zöldséges raguleves

Elkészítés módja 1. A sertéscombot feldaraboltam, kevés olajon megpároltam az apróra vágott vöröshagymát, rátettem a húst, borsot, húsleveskockát, fokhagymát reszelve, sót, delikátot. 2. Fedő alatt félkészre főztem és utána tettem hozzá a zöldségféléket. 3. Amikor megpuhult, felöntöttem megfelelő mennyiségű vízzel, utána fűszereztem, a végén bazsalikommal ízesítettem. 4. A galuska készítése: A tojást felvertem, sót, lisztet adtam hozzá és forró …

Zöldséges raguleves Read More »

Zöldséges rizottó

Elkészítés módja 1. A zöldségeket enyhén sós forrásban lévő vízben 2-3 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük és jól lecsöpögtetjük. A póréhagymát fölkarikázzuk, a fölolvasztott vajon kissé megfuttatjuk, majd a zöldségeket rádobjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a curryvel fűszerezzük. 2. A Főtt rizst hozzáadjuk, a húslevessel fölöntjük, néhány percig együtt pároljuk. 3. Tálaláskor a tetejét a reszelt parmezánnal megszórjuk.

Zöldségleves

Elkészítés módja 1. Az olajon a karikára vágott zöldségeket, a kis kockákra aprított burgonyát, valamint a gombát megpárolom és 1 deci vizet, sót, ételízesítőt adok hozzá. 2. Amikor már megpuhultak a zöldségek vízzel felengedem, hozzáadom a leveskockát a hagymát és felforralom. 3. Amikor teljesen összefőttek az ízek a hagymát kiveszem a levesből. 4. Egy tojásból és lisztből reszelt tésztát …

Zöldségleves Read More »

Zöldségleves májgombóccal

Elkészítés módja 1. A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A karfiolt kisebb rózsákra szedjük A fölolvasztott vajon az összes zöldséget, kevergetve néhány percig együtt pároljuk. A fölaprított petrezselyemmel, a gyömbérrel meg a tárkonnyal fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk. A liszttel meghintjük, néhány percig pirítjuk, majd a húslevessel fölöntjük, fölforraljuk, és kis lángon puhára főzzük. Közben néhányszor megkeverjük. 2. Amíg …

Zöldségleves májgombóccal Read More »

Zserbó

Elkészítés módja 1. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, ezt két tenyerünk közt dörzsölgetve a legkönnyebb. A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk. Kb. 10 percig így hagyjuk, ezalatt kissé felfut. Közben a rumot is meglangyosítjuk, majd a cukrot beleszórjuk és kiskanállal addig kevergetjük, amíg föl nem oldódik benne. 2. Ezután az élesztős tejjel együtt a …

Zserbó Read More »