Hozzávalók

  • 70 dkg pontyfilé
  • 7 evőkanál főtt rizs
  • 1 kiskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi majoránna
  • 1 tojás

A mártáshoz:

  • 1.2 kg érett paradicsom vagy 1 liter rostos paradicsomlé
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 kiskanál só
  • 1 ág zellerzöld
  • 2 evőkanál finomliszt vagy étkezési keményítő

Paradicsomos pontygombócok

60-120 perc
könnyű
250-500

Hozzávalók

  • 70 dkg pontyfilé
  • 7 evőkanál főtt rizs
  • 1 kiskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi majoránna
  • 1 tojás

A mártáshoz:

  • 1.2 kg érett paradicsom vagy 1 liter rostos paradicsomlé
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 kiskanál só
  • 1 ág zellerzöld
  • 2 evőkanál finomliszt vagy étkezési keményítő

1.A pontyfiléket lebőrözzük, majd miután a nagyobb szálkákat kiszedtük belőle, ledaráljuk. A főtt rizst hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd a lereszelt hagymával, a zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, a tojást beledolgozzuk. Nedves kézzel 16-20 gombócot formálunk belőle.

2.A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket turmixoljuk és lábasba szűrjük. A cukorral ízesítjük, megsózzuk, a zeller zölddel fűszerezzük. (A kész paradicsomlevet óvatosan fűszerezzük!) 1-2 deci vizet is ráöntünk, fölforraljuk. A halgombócokat belerakjuk, – nem árt egy gombócot próbaképp, külön sós vízben kifőzni, és ha túl lágy, egy kevés zsemlemorzsát keverjünk bele.

3.Lefödjük, kis lángon kb. 25 percig főzzük, majd a gombócokat szűrőlapáttal kiemeljük. A kb. 1 deci vízzel simára kevert lisztet vagy keményítőt a levébe öntjük, és 2-3 percig forralva besűrítjük, végül a gombócokat megforrósítjuk benne.