Hozzávalók

    A tésztához:

    • 3 dl víz
    • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
    • 50 dkg liszt
    • 2.5 dkg élesztő (fél kocka)
    • 1 kávéskanál cukor
    • 1 kávéskanál só

    A szószhoz:

    • 4 evőkanál passzírozott paradicsom
    • (passata di pomodoro)
    • 3 evőkanál olívaolaj
    • darabokra tépkedett mozzarella
    • ízlés szerint só
    • oregánó

    Jótanács

    • Igazán jó a pizza csak akkor lesz, ha a tészta is megfelelő, és a pizza sütése során nem ázik el a sok szósztól vagy a mozzarellából távozó víztől. Ezen javítani úgy tudsz valamennyit, ha sütés közben néha kinyitod a sütő ajtaját 5-10 másodpercre (ha van légkeverésed, közben az is menjen), hogy a mozzarellából felszabaduló gőz távozni tudjon.

    Pizza

    60-120 perc
    közepes
    250-500

    Hozzávalók

      A tésztához:

      • 3 dl víz
      • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
      • 50 dkg liszt
      • 2.5 dkg élesztő (fél kocka)
      • 1 kávéskanál cukor
      • 1 kávéskanál só

      A szószhoz:

      • 4 evőkanál passzírozott paradicsom
      • (passata di pomodoro)
      • 3 evőkanál olívaolaj
      • darabokra tépkedett mozzarella
      • ízlés szerint só
      • oregánó

      Jótanács

      • Igazán jó a pizza csak akkor lesz, ha a tészta is megfelelő, és a pizza sütése során nem ázik el a sok szósztól vagy a mozzarellából távozó víztől. Ezen javítani úgy tudsz valamennyit, ha sütés közben néha kinyitod a sütő ajtaját 5-10 másodpercre (ha van légkeverésed, közben az is menjen), hogy a mozzarellából felszabaduló gőz távozni tudjon.

      1.Kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.

      2.A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb edénybe. Formázz lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntöd. Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe és egy villa segítségével lazán keverd össze.

      3.Öntsd ki a pultra és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz.

      4.Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kevés olívaolajat, fedd le és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.

      5.Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Utána vágd pizzányi darabokra. Kb. 25 dkg 1 adag pizza.

      6.Ezeket egyenként újra gyúrd át, majd formázz gombócokat belőlük. Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát.

      7.Tedd ki a pultra, egyik tenyereddel tartsd meg a tésztát, másik kezed hüvelykujjával a szélét kifelé és lefelé nyomkodva formázz neki peremet. Közben forgasd a tésztát, hogy minden oldalán egyforma vastag legyen a perem, és kör alakú maradjon. Kend szét a megformázott pizzatésztán a paradicsomot körkörös mozdulatokkal. Egy 35 cm-es pizzára kb. 3-4 evőkanálnyi kell, tehát nem használj sokat, mert különben elázik a tészta.

      8.Önts a pizzára 3 evőkanál extra szűz olívaolajat és sózd meg ízlés szerint. Szórd meg oregánóval, majd tépkedj rá mozzarellát (vagy bármilyen más sajtot).

      9.Erre jönnek a feltétek, ízlés és fantázia szerint.

      10.A sütőd legyen olyan forró, amennyire csak lehet. Ez általában 250-300 fok. Várd meg, amíg teljesen bemelegszik a sütőd, csak akkor tedd bele az első pizzát. A sütési idő függ a sütő hőfokától és a pizza méretétől. 250 fokon kb. 15 perc alatt sül meg egy 35 cm-es pizza.