Hozzávalók

  • 1 csomag (50 dkg) fagyasztott vajas leveles tészta

A nyújtáshoz:

  • finomliszt

A lekenéshez:

  • 1 tojássárgája 2 evőkanál tej

A sajtkrémhez:

  • 2 dl tej vagy tejszín
  • 2 púpozott evőkanál (5 dkg) finomliszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 mokkáskanál só
  • késhegynyi őrölt fekete bors
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg keményebb állagú natúr krémsajt

Az oldalára:

  • 8 dkg reszelt sajt

Sajtos roló

60-120 perc
könnyű
250-500

Hozzávalók

  • 1 csomag (50 dkg) fagyasztott vajas leveles tészta

A nyújtáshoz:

  • finomliszt

A lekenéshez:

  • 1 tojássárgája 2 evőkanál tej

A sajtkrémhez:

  • 2 dl tej vagy tejszín
  • 2 púpozott evőkanál (5 dkg) finomliszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 mokkáskanál só
  • késhegynyi őrölt fekete bors
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg keményebb állagú natúr krémsajt

Az oldalára:

  • 8 dkg reszelt sajt

1.A tésztát szobahőmérsékleten fölengedjük. Meglisztezett gyúrólapon téglalap alakúra nyújtjuk, majd 12 darab, egyenként nagyjából másfél ujjnyi széles szalagra vágjuk. Egyenként 12 habroló formára feltekerjük úgy, hogy a szélesebb végén kezdjük a tekerést és nem tekerjük végig teljesen a szűkebb végéig.

2.A tojássárgáját a tejjel elkeverjük, körbekenjük vele a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. 20 percen keresztül sütjük. Ha elhűlt, a fémformákat kihúzzuk belőlük.

3.A sajtkrémhez egy kisebb lábasba öntjük a tejet vagy a tejszínt. A lisztet és a reszelt sajtot hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd kevergetés mellett olyan sűrűre főzzük, hogy szinte elváljon az edény falától. Hűlni hagyjuk, majd a végének a felét elektromos habverővel krémesre keverjük.

4.A szobahőmérsékletű vajjal tovább habosítjuk, majd a krémsajtot is hozzáadjuk, így egy selymes, laza krémet létrehozva. Csöves habzsákba töltjük.

5.A sajtkrémet a tészta rolók üregébe töltjük, majd egy kicsit túl is nyomjuk rajta, mert így könnyebben a végére tapaszthatjuk a reszelt sajtot.