Hozzávalók

  • 60 dkg kicsontozott sertéskaraj
  • őrölt fekete bors
  • 4 evőkanál olaj
  • 6 dkg füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 20-25 dkg csiperkegomba
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • kb. 1 púpozott kiskanál finomliszt
  • 1 kiskanál csípős Piros Arany

Jótanács

  • Borjúkarajból ugyanígy készíthetjük. Sütés előtt a hússzeleteket finomlisztben is megforgathatjuk. A gombaragut (mártást) főzőtejszínnel is gazdagíthatjuk.

Bakonyi sertésborda galuskával

60-120 perc
közepes
500-750

Hozzávalók

  • 60 dkg kicsontozott sertéskaraj
  • őrölt fekete bors
  • 4 evőkanál olaj
  • 6 dkg füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 20-25 dkg csiperkegomba
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • kb. 1 púpozott kiskanál finomliszt
  • 1 kiskanál csípős Piros Arany

Jótanács

  • Borjúkarajból ugyanígy készíthetjük. Sütés előtt a hússzeleteket finomlisztben is megforgathatjuk. A gombaragut (mártást) főzőtejszínnel is gazdagíthatjuk.

1.A karajt 4 vagy 8 egyforma szeletre vágjuk, kissé kiverjük, besózzuk, beborsozzuk.

2.A szalonnát apró kockákra, a hagymát finomra, a gombát cikkekre vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettőt egycentis kockákra aprítjuk.

3.Kétféleképpen haladhatunk tovább. Az egyik szerint megfőzzük a ragut (paprikás gombamártást), és tálaláskor a megsütött húsra öntjük. Másik, amikor a húst a gombás paprikás lében pároljuk puhára. Miután ez a klasszikus változat, kezdjünk ezzel. Egy lábasban az olajat kissé megforrósítjuk, és a hússzeleteket hirtelen elősütjük rajta. Lecsöpögtetve félrerakjuk. Visszamaradó zsírjában a szalonna zsírját kisütjük, majd a hagymát a pörcösödő szalonnára szórjuk, és kevergetve üvegesre sütjük. A gombát rárakjuk, pár perc alatt kissé megpirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és ráöntünk 3-4 deci szűrt húslevest. Amint forr, belerakjuk az elősütött hússzeleteket. A fölaprított paprikát és paradicsomot hozzáadjuk. Kb. 15 perc alatt puhára pároljuk,majd a húsokat kiemeljük belőle. A gomba levét a tejföllel simára kevert liszttel sűrítjük, 1-2 percig forraljuk, a Piros Arannyal tüzesítjük, ha kell, utánafűszerezzük. Tálaláskor a húsra öntjük.

4.Ha a másik módot választjuk, egy lábasban, 1 evőkanál olajon a szalonna zsírját kisütjük, és a hagymát megfuttatjuk rajta. A gombát, a paprikát meg a paradicsomot hozzáadjuk, majd rövid pirítás után a pirospaprikával meghintjük. 3-4 deci szűrt húslevessel azonnal, nehogy a paprika megégjen, fölöntjük, 5 percig főzzük. A tejfölt a liszttel simára dolgozzuk, egy keveset a forró léből belemerünk, majd a paprikás-gombás levet ezzel sűrítjük. A Piros Arannyal tüzesítjük, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük. A hússzeleteket egy nagy serpenyőben, a maradék megforrósított olajon, közepes lángon oldalanként 2-3 perc alatt pirosasra sütjük. Tálaláskor a sült karajt tányérokra rakjuk, a gombaraguval (gombamártással) leöntjük.

5.Mindkét változatot galuskával tálaljuk.