Hozzávalók

  • 1 nagyobb (kb. 1.2 kg-os) konyhakész csirke
  • 1 kiskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1 ág rozmaring
  • 1 babérlevél
  • 4 csirkemáj

A „kéreghez”:

  • 1-1 kg só és finomliszt
  • 7 dl víz

Sóban sült csirke

60-120 perc
közepes
250-500

Hozzávalók

  • 1 nagyobb (kb. 1.2 kg-os) konyhakész csirke
  • 1 kiskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1 ág rozmaring
  • 1 babérlevél
  • 4 csirkemáj

A „kéreghez”:

  • 1-1 kg só és finomliszt
  • 7 dl víz

1.A csirkét megmossuk, leszárogatjuk. Hasüregét besózzuk, beborsozzuk és a rozmaringot, a babérlevelet meg a májat is belebújtatjuk.

2.A kéreghez valókat összegyúrjuk. Akkor jó, ha könnyen kezelhető tésztát kapunk, amit azután gyúrólapon kissé ellapítunk. A szárnyast rátesszük, és a tésztával „bebugyoláljuk”.

3.Tepsibe téve, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 1 óra 30 percen át sütjük. Ha kész, rácsra fektetve 15 percig pihentetjük, majd így, egyben feltálaljuk.

4.Amikor a látvány már kellően éhessé tette a kosztosokat, a kérget késsel levágjuk, pontosabban letördeljük, és a csirkét vágódeszkára fektetjük. Szárnyas ollóval négybe vágjuk, tányérra rakjuk, s mindegyik mellé 1-1 májat is teszünk. Valamilyen könnyű salátával kínáljuk. Fontos: a sós kéreg csak a sütéshez kell, ne tálaljuk fel, hacsak nem akarunk csalódott arcokat látni.