Hozzávalók

  • 1 kg friss sóska (idényen kívül 1 csomag — 50 dkg — fagyasztott sóskapüré)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 3-3 dl tej és víz
  • kb.1 kiskanál só
  • 1-2 evőkanál kristálycukor
  • 1 dl tejföl

Jótanács

  • Ha mélyhűtött sóskapüréből főzzük, akkor azt kibontva, fagyosan egy lábasba rakjuk, a tejet ráöntjük, és kis lángon a tűzre tesszük, hogy a sóska fölolvadjon benne. Az olajon a hagymát megfuttatjuk, a liszttel meghintjük, majd a vízzel fölöntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, azután beleöntjük a tejes sóskapürét, és így főzzük készre, közben megsózzuk, megcukrozzuk.

Sóskafőzelék főtt tojással

30-60 perc
közepes
250-500

Hozzávalók

  • 1 kg friss sóska (idényen kívül 1 csomag — 50 dkg — fagyasztott sóskapüré)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 3-3 dl tej és víz
  • kb.1 kiskanál só
  • 1-2 evőkanál kristálycukor
  • 1 dl tejföl

Jótanács

  • Ha mélyhűtött sóskapüréből főzzük, akkor azt kibontva, fagyosan egy lábasba rakjuk, a tejet ráöntjük, és kis lángon a tűzre tesszük, hogy a sóska fölolvadjon benne. Az olajon a hagymát megfuttatjuk, a liszttel meghintjük, majd a vízzel fölöntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, azután beleöntjük a tejes sóskapürét, és így főzzük készre, közben megsózzuk, megcukrozzuk.

1.A sóska vastag szárát levágjuk, lecsipkedjük, majd a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Akkor jó, ha a víz tiszta alatta, egyáltalán nem homokos.

2.A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Egy 3 literes lábasban az olajat kissé megforrósítjuk, a hagymát kevergetve, közepes lángon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk benne. Van, aki hagyma nélkül szereti, így az el is hagyható.

3.A sóskát rádobjuk, kevergetve 10 percig pároljuk, amíg teljesen szét nem fő, és a leve is elpárolog. Ekkor lisztszórással sűrítjük, vagyis a lisztet rászórjuk, 1 percig kevergetve pirítjuk, vigyázva, nehogy odakapjon. A tejet meg a vizet ráöntjük, és habverővel kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt besűrűsödik.

4.Habarással is sűríthetjük. Ehhez a lisztet a tejjel és a vízzel simára keverjük, a sóskára öntjük, kevergetve pár percig forraljuk. Akárhogy is sűrítettük, megsózzuk, a cukorral ízesítjük, végül a tejföllel dúsítjuk, először egy kevés forró főzelékkel keverjük el a tejfölt, csak azután adjuk a többihez.

5. A mártás mindössze abban különbözik a főzeléktől, hogy amikor kész, merülőmixerrel pépesítjük, hogy teljesen sima legyen.

6.Főtt tojással tálalhatjuk.