Hozzávalók

  • 40 dkg sertéslapocka
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olaj
  • őrölt paprika
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • őrölt bors
  • 2 db babérlevél
  • tárkony
  • 30 dkg burgonya
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 50 dkg zöldbab
  • majoránna
  • 1 csipet kömény
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 csepp ecet

Tárkonyos palócleves

60-120 perc
könnyű
250-500

Hozzávalók

  • 40 dkg sertéslapocka
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olaj
  • őrölt paprika
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • őrölt bors
  • 2 db babérlevél
  • tárkony
  • 30 dkg burgonya
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 50 dkg zöldbab
  • majoránna
  • 1 csipet kömény
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 csepp ecet

1.A finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát olajon üvegesre pároljuk.

2.Hozzáadjuk a felkockázott húst és megpirítjuk.

3.Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük egy kevés vízzel és visszatesszük a tűzre.

4.Hozzáadjuk a felaprított zöldpaprikát és a paradicsomot. Sóval, borssal, babérlevéllel és tárkonnyal ízesítjük. Takarék lángon lefedve főzni kezdjük.

5.A burgonyát és a répát megtisztítjuk és felkockázzuk, a zöldbabot feldaraboljuk.

6.Amikor a hús félpuha, hozzáadjuk a zöldbabot és a répát, felengedjük kb. 1,5 liter vízzel, és majorannával, köménnyel ízesítjük. Kb. 15 perc múlva hozzáadjuk a burgonyát és teljes puhulásig főzzük.

7.A tejfölt kikeverjük a liszttel, és hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk.

8.Újraforraljuk, és bőven megszórjuk felaprított friss petrezselyemmel.

9.Végül pár csepp ecettel pikánsra ízesítjük.