Hozzávalók

  • 1 kisebb füstölt csülök
  • 40 dkg lencse
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg kicsontozott marhalábszár
  • 4 evőkanál olaj vagy 5-6 deka zsír
  • 1 kiskanál jóféle pirospaprika
  • 2 sárgarépa
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
  • 1 kis pohár (1.5 dl) tejföl
  • 2-3 kiskanál mustár
  • 1 evőkanál finomliszt
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál kristálycukor

Jótanács

  • A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege Piros Arannyal és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.

Tejfölös lencsegulyás

120 perc
könnyű
500-750

Hozzávalók

  • 1 kisebb füstölt csülök
  • 40 dkg lencse
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg kicsontozott marhalábszár
  • 4 evőkanál olaj vagy 5-6 deka zsír
  • 1 kiskanál jóféle pirospaprika
  • 2 sárgarépa
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
  • 1 kis pohár (1.5 dl) tejföl
  • 2-3 kiskanál mustár
  • 1 evőkanál finomliszt
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál kristálycukor

Jótanács

  • A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege Piros Arannyal és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.

1.A bográcsolást megelőző este a füstölt csülköt egy fazékban, annyi vízben, amennyi jól ellepi, puhára főzzük és levében hűlni hagyjuk. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, majd hideg vízbe áztatjuk; de ez akár ráér másnap is, amíg a lábszár puhul.

2.A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A lábszárat kb. 2 centis kockákra vágjuk. Egy bográcsot közepesen erős tűz fölé állítunk, és az olajat megforrósítjuk benne. A hagymát rádobjuk, megfonnyasztjuk, majd a fokhagymával pirítjuk még fél percig. A húst rárakjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk, a pirospaprikával meghintjük és ráöntünk 4-5 decit a füstölt hús főzőlevéből. Amint forr, lefödjük, kis láng fölött kb. 1 óra 15 perc alatt majdnem puhára pároljuk.

3.A lencsét leszűrjük, a lábszárhoz adjuk a karikákra vágott sárgarépával együtt. A füstölt hús főzőlevét ráöntjük, szükség esetén vizet is adunk hozzá. Akkor jó, ha az egészet 2-3 ujjnyira ellepi. A borssal és a babérlevéllel fűszerezzük, az Erős Pistával tüzesítjük. Újra lefedjük, kb. 35 perc alatt együtt puhára főzzük. A tejfölt a mustárral, a liszttel és egy kevés hideg vízzel simára keverjük, majd öntünk hozzá egy merőkanálnyit a lencse főzőlevéből is. Egyszerre a bográcsba zúdítjuk, kevergetve pár percig forraljuk. Végül pár csepp citromlével és a cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utánafűszerezzük.

4.Ne feledkezzünk el a főtt füstölt csülökről sem. Kicsontozzuk, és kockákra vágva annyit rakunk belőle a levesbe, amennyihez éppen kedvünk van.