Hozzávalók

  • 2 zsemle
  • 50 dkg darált sertéshús vagy pulykafelsőcomb-filé
  • 1 tojás
  • 2-3 duci újhagyma
  • 1 kiskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 kicsi egyenként kb. 50 dkg-os zsenge tök (inkább hosszúkás mint duci fajta)
  • 1 evőkanál ételízesítő por vagy 2 tyúkhúsleveskocka
  • egy kis pohár (150 gramm) tejföl
  • 2 dl zsíros főzőtejszín
  • 2 csapott evőkanál finomliszt vagy étkezési keményítő
  • fél citrom leve

Töltött tök

60-120 perc
közepes
750-1000

Hozzávalók

  • 2 zsemle
  • 50 dkg darált sertéshús vagy pulykafelsőcomb-filé
  • 1 tojás
  • 2-3 duci újhagyma
  • 1 kiskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 kicsi egyenként kb. 50 dkg-os zsenge tök (inkább hosszúkás mint duci fajta)
  • 1 evőkanál ételízesítő por vagy 2 tyúkhúsleveskocka
  • egy kis pohár (150 gramm) tejföl
  • 2 dl zsíros főzőtejszín
  • 2 csapott evőkanál finomliszt vagy étkezési keményítő
  • fél citrom leve

1.A zsemlét hideg vízbe vagy tejbe áztatjuk, jól kifacsarjuk, majd a darált hússal és a tojással összedolgozzuk.

2.Az újhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a húsos masszához adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, 1 evőkanálnyi fölaprított kaporral fűszerezzük. A tököket alaposan megmossuk, végeiket lecsapjuk. Ezután lapjában félbevágjuk, magos belsejüket kikaparjuk.

3.A tölteléket a tökök üregébe púpozzuk, majd egy széles lábasba rakjuk. Akkor jó, ha éppen beleférnek, így egyfelől megtartják formájukat, és nem lapulnak el, másfelől nem kell a szükségesnél több víz a főzésükhöz. Kb. 6 deci ételízesítős vizet öntünk alá. Nagy lángon fölforraljuk, lefedve 30-35 percig pároljuk.

4. Ezután a töltött tököket a lábasból kiemeljük. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, végül a maradék fölaprított kaporral fűszerezzük, és pár csepp citromlével megadjuk a végső ízét.

5. Tálaláskor mindenki kap egy fél töltött tököt.