Hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj vagy sütőmargarin (lehet a töpörtyű készítésekor kisűlt zsír is)
  • 1 dl tejföl
  • 0.5 dl fehérbor
  • fél kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál só
  • 40 dkg darált tepertő

A nyújtáshoz:

  • finomliszt

a lekenéshez:

  • 1 tojás

Töpörtyűs pogácsa

60-120 perc
közepes
-250

Hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj vagy sütőmargarin (lehet a töpörtyű készítésekor kisűlt zsír is)
  • 1 dl tejföl
  • 0.5 dl fehérbor
  • fél kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál só
  • 40 dkg darált tepertő

A nyújtáshoz:

  • finomliszt

a lekenéshez:

  • 1 tojás

1.A tejet meglangyosítjuk, a cukrot belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, majd az olvasztott, de nem meleg vajjal, a tejföllel, a fehérborral, a borssal, a sóval és a fölfuttatott élesztővel lágy kelt tésztát dagasztunk belőle.

2.Ezután meglisztezett gyúrólapon téglalap alakúra nyújtjuk, és a darált töpörtyűvel megkenjük. Fölcsavarjuk, akár a bejglit, és letakarva bő félórára hűtőbe tesszük.

3.A tésztát meglisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Balról is, jobbról is egynegyednyit a tészta közepéig felhajtjuk, majd a tészták találkozásánál újra félbehajtjuk. Letakarva bő félórára hűtőbe tesszük. Ezután a tésztát 90 fokkal elfordítjuk, kinyújtjuk. ez előző, úgynevezett dupla hajtogatást megismételjük pihentetéssel együtt. A tésztát még egyszer hajtogatjuk, pihentetjük.

4.A tésztát szűk 2 centi vastagra, 37 x 27 centisre nyújtjuk, tetejét felvert tojással lekenjük, késsel berácsozzuk (keresztben bevágjuk). Egy lisztbe mártott 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk, 20 percig kelni hagyjuk, végül előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 20-22 perc alatt megsütjük.