Hozzávalók

    A tésztához:

    • 3 dl tej
    • 2.5 dkg élesztő
    • 2-3 evőkanál kristálycukor
    • 50 dkg finomliszt
    • 8 dkg vaj vagy sütőmargarin
    • 1 mokkáskanál só
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 tojássárgája

    A nyújtáshoz:

    • finomliszt

    A töltelékhez:

    • 50 dkg tehéntúró
    • 1 evőkanál búzadara
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 2-3 evőkanál kristálycukor
    • 1 tojásfehérje

    A tepsi kikenéséhez:

    • vaj vagy sütőmargarin

    A lekenéshez:

    • 1 tojás

    Jótanács

    • A tölteléket reszelt citromhéjjal és mazsolával is ízesíthetjük.

    Túrós táska

    120 perc
    közepes
    -250

    Hozzávalók

      A tésztához:

      • 3 dl tej
      • 2.5 dkg élesztő
      • 2-3 evőkanál kristálycukor
      • 50 dkg finomliszt
      • 8 dkg vaj vagy sütőmargarin
      • 1 mokkáskanál só
      • 1 citrom reszelt héja
      • 1 tojássárgája

      A nyújtáshoz:

      • finomliszt

      A töltelékhez:

      • 50 dkg tehéntúró
      • 1 evőkanál búzadara
      • 1 csomag vaníliás cukor
      • 2-3 evőkanál kristálycukor
      • 1 tojásfehérje

      A tepsi kikenéséhez:

      • vaj vagy sütőmargarin

      A lekenéshez:

      • 1 tojás

      Jótanács

      • A tölteléket reszelt citromhéjjal és mazsolával is ízesíthetjük.

      1.A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 kiskanál cukrot hozzáadunk, kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a felfuttatott élesztővel, a maradék tejjel és cukorral, az olvasztott, de nem meleg vajjal vagy margarinnal, megsózva, a citromhéjjal ízesítve, 6-8 perc intenzív dagasztással hólyagosra kidolgozzuk. Közben beledolgozzuk a tojássárgáját is. Akkor jó, amikor az edény falától elválik. Nem kell megijedni attól, hogy a tészta eleinte csak egy ragacsos massza, addig kell dagasztani, amíg jó nem lesz. Ezt a műveletet konyhai robotgép dagasztókarjával vagy a kenyérsütő gép kelesztő fokozatán is elvégezhetjük. Konyharuhával letakarva, langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

      2.A töltelékhez a túrót villával összetörjük, de szitán is áttörhetjük, így krémesebb lesz a töltelék állaga. A búzadarával és a kétféle cukorral összekeverjük, a habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.

      3.A tésztát kb.32x40 centisre kinyújtjuk, és 8x8 centis négyzetekre vágjuk. A túrótölteléket a közepükre halmozzuk. A tészta négy sarkát a töltelékre hajtjuk, és felül, középen összefogjuk.

      4.Kikent vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk, de nem túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük megkelni. Felvert tojással lekenjük, majd közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 25-30 perc alatt megsütjük.