Hozzávalók

    A vetrecéhez:

    • 60 dkg kicsontozott fagyasztott vaddisznócomb vagy -lapocka (nyesedék apróhús is lehet)
    • 6 dkg füstölt szalonna
    • 1 nagy vöröshagyma
    • 4 evőkanál olaj
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 mokkáskanál jóféle pirospaprika
    • 1 kiskanál só
    • 1 babérlevél
    • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
    • 2 dl fehérbor
    • 2 dl tejföl
    • 1 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
    • 1 kiskanál mustár fél citrom

    Jótanács

    • Őzből, szarvasból vagy vadnyúlból ugyanígy készíthetjük.

    Vadvetrece

    60-120 perc
    könnyű
    250-500

    Hozzávalók

      A vetrecéhez:

      • 60 dkg kicsontozott fagyasztott vaddisznócomb vagy -lapocka (nyesedék apróhús is lehet)
      • 6 dkg füstölt szalonna
      • 1 nagy vöröshagyma
      • 4 evőkanál olaj
      • 1 gerezd fokhagyma
      • 1 mokkáskanál jóféle pirospaprika
      • 1 kiskanál só
      • 1 babérlevél
      • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
      • 2 dl fehérbor
      • 2 dl tejföl
      • 1 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
      • 1 kiskanál mustár fél citrom

      Jótanács

      • Őzből, szarvasból vagy vadnyúlból ugyanígy készíthetjük.

      1.A húst kisujjnyinál kicsit kisebb, a szalonnát feleakkora csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk. A szalonnát egy lábasban az olajon kissé kiolvasztjuk, majd a hagymát meg a présen áttört fokhagymát is megfuttatjuk rajta. A húst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk,

      2.A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, megsózzuk, és 2,5 deci vizet öntünk rá. A babérlevelet beledobjuk, megborsozzuk, a bor felével ízesítjük, és kis lángon, lefödve bő 1 óra alatt puhára pároljuk, közben elpárolgó levét vízzel pótoljuk.

      3.A tejfölt a liszttel meg a maradék borral simára keverjük, egy keveset a hús forró levéből rámerünk, utána a vetrecéhez öntjük. 2-3 percig forraljuk, ezalatt leve mártásszerűen besűrűsödik, majd a mustárral, a citrom reszelt sárga héjával és kifacsart levével kellemesen pikánsra ízesítjük.

      4.Burgonyanudli (receptjét lásd külön) illik hozzá köretnek.