Hozzávalók

  • 4 fél (kb. 60 dkg) csirkemellfilé
  • 1 kiskanál só
  • 10 dkg finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
  • 2-3 tojás
  • 12 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg sertés- vagy borjúfejvelő
  • néhány szem fekete bors
  • 1 babérlevél
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 3 tojás
  • őrölt fekete bors
  • fél csokor petrezselyem

A sütéshez:

  • bő olaj

Jótanács

  • Pulykamellből ugyanígy készíthetjük. Célszerű a hústekercseket szorosan, megolajozott alufóliába csomagolni, majd forrásban lévő vízben 10 percig főzni, azután leszűrve hűlni hagyni. Így a hús a bundázás után gyorsabban megsül, kevesebb zsírt szív magába, és formáját is jobban megtartja. Ráadásul így előfőzve le is fagyaszthatjuk, csak bundázni és sütni kell frissen.

Velős-tojásos töltött, rántott csirkemell

60-120 perc
közepes
500-750

Hozzávalók

  • 4 fél (kb. 60 dkg) csirkemellfilé
  • 1 kiskanál só
  • 10 dkg finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
  • 2-3 tojás
  • 12 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg sertés- vagy borjúfejvelő
  • néhány szem fekete bors
  • 1 babérlevél
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 3 tojás
  • őrölt fekete bors
  • fél csokor petrezselyem

A sütéshez:

  • bő olaj

Jótanács

  • Pulykamellből ugyanígy készíthetjük. Célszerű a hústekercseket szorosan, megolajozott alufóliába csomagolni, majd forrásban lévő vízben 10 percig főzni, azután leszűrve hűlni hagyni. Így a hús a bundázás után gyorsabban megsül, kevesebb zsírt szív magába, és formáját is jobban megtartja. Ráadásul így előfőzve le is fagyaszthatjuk, csak bundázni és sütni kell frissen.

1.A fél melleket lapjában bevágjuk, kihajtjuk, és egyenként téglalap alakúra kiverjük, megsózzuk. Ezután megtöltjük, fölgöngyöljük, fogvájóval rögzítjük, és lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, közepesen forró olajban 7-8 perc alatt kisütjük, majd papírtörlőre téve lecsöpögtetjük. Ferdén fölszeletelve, a tölteléknek megfelelő körettel kínáljuk.

2.A velős változathoz a velőt enyhén sós, borssal, babérlevéllel meg a fele vöröshagymával fűszerezett, forrásban lévő vízbe tesszük. 2-3 percig forraljuk, majd leszűrjük. A többi hagymát finomra aprítjuk, az olajon kevergetve üvegesre sütjük. Közben a gombát megtisztítjuk, és a velővel együtt kis kockákra vágjuk. A hagymán rövid ideig pirítjuk; megsózzuk, a fölvert tojásokat ráöntjük, kocsonyásodásig sütjük, megborsozzuk, és fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.